WILLEBROE

KUNST

Hedendaagse kunst op vijf plaatsen in Willebroek

 

Met het WILLEBROE project heeft de gemeente Willebroek haar eigen burgers aan het werk gezet. Op vijf plaatsen is er de voorbije jaren overlegd, gewikt, gewogen en zijn er budgetten gezocht met slechts één doel, een kunstwerk op maat van elke plek. Momenteel zijn vijf projectgroepen actief: De Compostmeesters, de Muziekmak(k)ers, bewoners Heindonk, vereniging Klein-Willebroek-Dorp en bewoners Willebroek-Noord.

 

Willebroe_CompostmeestersDe realisatie van de Diversiteitstoren van Angelo Vermeulen zit in een finale fase. De voorbije maanden werd er door de Compostmeesters in samenwerking met de kunstenaar duchtig aan doorgewerkt.

De metalen torenstructuur is al flink opgevuld met allerhande planten en wriemelmateriaal. Insekten en klein gedierte zijn er al welkom. Om de toren en de planten van water te voorzien wordt er een windmolen op geplaatst die grondwater naar boven zal pompen. De windmolen zal hoog boven de toren uitsteken en is momenteel under construction. Hij wordt eerstdaags geïnstalleerd en daarna kan de waterput, die enkele maanden geleden geboord werd, erop aangesloten worden. Ook de warmtegeleidende onderdelen (dampkappen en flexibele buizen die de warmte van de compostbakken in de toren naar boven moeten leiden) liggen te wachten op installatie. Hoewel er nog heel wat werk dient verricht te worden wordt nu toch al halsreikend uitgekeken naar de inhuldiging van dit wonderlijke kunstwerk.

 

Ook voor de REKAMKEIZUM, het paviljoen van kunstenaar Nick Ervinck in opdracht van De Muziekmak(k)ers in het park van kasteel Bel-Air, komt de realisatie in zicht. Vorig jaar werd de betonnen fundering gegoten. Nu is het uitkijken naar het monteren van de houten balken door middel van bijna 40 unieke koppelstukken. Het ontwerpen van deze koppelstukken is zowel voor de ingenieurs als voor de tekenaars en monteurs een waar huzarenstuk. De moeilijkheidsgraad daarvan is vanzelfsprekend niet bevorderlijk voor de vooruitgang van het project.

 

Tot slot is er de heraanleg van het dorpsplein in Heindonk door Roel Vandebeek. De finalisatie ervan is gepland voor het najaar.

 

De twee laatste projecten, Klein-Willebroek en Willebroek- Noord zitten momenteel nog in de ontwikkelingsfase waarbij het eerste verder gevorderd is dan het tweede.

 

De verdere ontwikkelingen van de kunstwerken is te volgen op www.willebroeKunst.be

 

 

 

 

 

CC De Ster  |  Pastorijstraat 1  -  2830 Willebroek  |  Tel. 03 866 92 00  |  E-mail cultuur@willebroek.be